Muslimah dimanakah Auratmu..??

Jika dilihat,sedar ataupun tidak,hakikatnya,perempuan zaman sekarang semakin alpa dengan kemajuan dunia yang semakin membara.Di dalam kealpaan itu mereka tidak sedar bahawa kelakuan mereka di hari-hari yang telah mereka lalui adalah dipenuhi dengan dosa.

Ku hairan apabila melihat mereka yang memandang mudah bagi konsep ini,dan lagi bingung bila yang datang dengan memakai pakaian yang mencolok mata.Sesuatu yang 'simple' bagi mereka tetapi susah bagi agama Islam kita.Aurat.

Post ini bukannya hendak membezakan antara lelaki dengan wanita,tetapi hakikatnya,seorang perempuan berisiko tinggi dengan masalah aurat kerana aurat mereka cukup banyak berbanding lelaki.Lelaki pusat hingga lutut manakala perempuan adalah semua tubuh badan mereka kecuali muka dan kedua tapak tangan.

Namun,akhir-akhir ini banyak dugaan yang telah dihadapi oleh muslimah sekarang.Antaranya,tudung.Tudung zaman sekarang berbagai-bagai bentuk,warna dan harga,tetapi tahukah anda yang tudung itu tidak memenuhi kehendak syara'?

Ini contohnya:


Rasa-rasa,ini dah memadai untuk menunjukkan bahawa aurat telah di tutup??Sebenarnya masih belum,cara yang sebenar adalah menutup dengan tudung sehinnga lepas paras dada dan lepas siku anda.

Contoh:


Inilah yang di suruh dan yang digalakkan oleh syara'

So,baca,fikir dan ubah persepsi diri anda.Anda mampu mengubahnya.

Berubah di tahun baru ini,semoga segala amal kebaikan kita diterima oleh Allah s.w.t.


Tiada ulasan:

 
Copyright By Luqmannulhakim.Design By Amin Aizuddin